Om Difdam

En fansida för DIF dam om Djurgården och sport, med inriktning på damer.

 

Djurgårdens damer har en gång varit sammanslagna med Älvsjö damlag. De har varit svenska mästare flera gånger. Det är ett spännande lag med mycket historia. Vi har samlat all information.

Djurgårdens fotbollslag för damer startade 1960

Damlaget för DIF startade 1960. Själva klubben grundades 1891. Djurgården var öppna för tjejer och damerna fick snabbt vara med och spela. Att damer har fått hamna i skymundan i sporten är det många som är medvetna om, och vägen fram för damfotbollen har minst sagt varit krokig.

 

Slogs samman med Älvsjö

Älvsjö, som ligger i Stockholm, hade en fotbollsklubb som 2003 skulle komma att slås ihop med Djurgårdens damlag. De bildade tillsammans Djurgården/Älvsjö och klubben fick ett nytt startdatum. Detta gör att många tror att Djurgårdens damlag inte grundades förens 2003, men i själva verket har damerna varit aktiva sedan 1960 – talet.

Mellan 2003 och 2007 hette laget Djurgården/Älvsjö, men kom senare att ta bort ordet Älvsjö ur namnet och heter numera Djurgårdens IF Damfotbollsförening. Men de kallas även för DIF dam, Djurgården damer, Damlaget i DIF och andra versioner av namnet.

Det första som hände när Djurgården och Älvsjö slog ihop sina damlag var att de blev svenska mästare. Inte bara en gång, utan två år i rad.

 

Djurgårdens damer – svenska mästare

Laget har kammat hem titeln som svenska mästare tre gånger. 2000, 2003 och 2004. Vinsten 2000 var innan lagets sammanslagning med Älvsjö, men den räknas ändå in eftersom att de var Djurgården då och är Djurgården nu. Älvsjös damer hade tagit flera SM guld innan sammanslagningen, 1995, 1996, 1997, 1998 och 1999. Dessa räknas dock inte in i Djurgårdens statistik. När Djurgården och Älvsjö slogs ihop till Djurgården/Älvsjö så blev det magi direkt. Damerna briljerade och redan samma säsong som lagen sattes ihop så var det första de gjorde att ta hem titeln som svenska mästare. Året därpå gjorde de samma sak. Sammansvärjningen hade blivit en succe. Men hur gick det sen?

om1

Hög kvalitet i damallsvenskan

Damallsvenskan är en av de högst rankade fotbollsligorna för damer. Det är, och har varit, många skickliga spelare i ligan. Bland annat Marta från Brasilien, som är rankad som världens bästa spelare och är en känd kvinnlig fotbollsspelare

Damallsvenskan startade redan 1988, men det är inte förens på senare år som damfotbollen har kommit att bli populär. Damallsvenskan är damernas motsvarighet till herrarnas Allsvenskan. Det är 12 klubbar som spelar i damallsvenskan. Åker man ur ligan så hamnar man i Elitettan, vilket är serien som ligger under damallsvenskan.

 

Djurgården IF damer i Elitettan

2012 hände det som inte får hända. Djurgården kom sist i damallsvenskan och åkte ur serien. Detta tros bland annat bero på att många stjärnskott och viktiga spelare i klubben valde att lämna för att testa vingarna på annat håll. Där och då togs ett beslut om att splitta på Djurgården och Älvsjö och att Djurgårdens IF Damfotbollförening åter skulle gå in i Djurgårdens IF Fotbollsförening.

I dagsläget är Djurgårdens damer tillbaka i damallsvenskan. Dock ligger Djurgården i botten. Damerna behöver stöttning för att ta sig uppåt och dit de en gång var, som regerande Svenska mästare.

 

Publiksiffror för Djurgården dam

Publiksiffrorna i damallsvenska är generellt låga, men de stiger. Det laget som har flest åskådare på sina hemmamatcher är FC Rosengård som har ett snitt på närmare 1 500 personer som kommer och kollar när de spelar. De siffrorna är inte fy skam. Djurgårdens damer ligger dock betydligt lägre och har ett snitt på runt 760 åskådare per match, vilket nästan är hälften av FC Rosengårds siffror. Det laget som drar minst publik när de spelar hemma är Kungsbacka DFF som snittar 200 personer per match. Dessa siffror är hämtade från Svenska Fotbollförbundet.

 

Om du är en järnkamin och vill stötta Djurgårdens IF är en bra start att även börja kolla på damerna när de spelar. Ju bättre det går för damerna, desto starkare blir Djurgårdens IF som helhet, som faktiskt inte bara består av herrlag utan även damlag. Vi kämpar för att både damerna och herrarna ska vara kvar i damallsvenskan respektive allsvenskan.

DIF dam

DIF damlag – truppen

 

Målvakter i Djurgårdens damlag

Gudbjörg Gunnarsdottir, Nichole Persson och Kathrine Östergaard Larsen.

 

Försvarare i Djurgårdens damlag

Kim Sundlöv, Julia Walentowicz, Gudrun Arnardottir, Fanny Lång, Camilla Huseby, Rachel Bloznalis och Portia Boakye.

 

Mittfältare i Djurgårdens damlag

Sheila Van Den Bulk, Malin Diaz, Tilde Lindwall, Linda Motlhalo, Amanda Kander, Louise Hvarfner och Frida Borievo.

 

Majoriteten av spelarna är från Sverige, men det är även internationella talanger från andra länder som Norge, Island, Danmark, Nya Zeeland, Sydafrika, Nederländerna, USA och Ghana.